Sıkça Sorulan Sorular

Baskı Çeşitleri

Promosyon ürünlerinde, ürünlerin çeşitliliğine göre baskı çeşitleri uygulanmaktadır. Promosyon ürünleri üzerine yapılan baskılar marka logosunun daha etkili görünmesi için en uygun olanı seçilmelidir.
Promosyon ürünlerinde 5 adet baskı seçeneği bulunmaktadır.

    Transfer baskı
    Lazer Baskı
    Serigraf Baskı
    Gofre Baskı
    Tampon Baskı

Baskı seçenekleri ürün yüzeyinde kullanılan materyale göre değiştirilmektedir. Örneğin, Ajandaların üzerinde termo deri ya da suni deri kaplama bulunmaktadır. Bu tarzda promosyon ürünlerine gofre baskı tercih edilmektedir. Bu sayede ürün üzerindeki kumaşa zarar vermemiş oluruz. Aksi halde lazer baskı gibi -yakarak yapılan- bir baskı tekniğiyle ajanda üzerinde hoş sonuçlar elde edebiliriz.

Kalem, Anahtarlık gibi ürünlerde genellikle lazer ve tampon baskı kullanılmaktadır. Tampon baskıya kısaca değinecek olursak, bardak, anahtarlık, silindir kutular gibi yuvarlak yüzeylere yapılan baskı tekniğidir. Baskı çeşitleriyle ilgili detaylı bilgileri adım adım makalemizde paylaşacağız.

Lazer Baskı

Lazer baskı yöntemi, genellikle metal promosyon ürünlerinde bunun yanında deri ve ahşap ürünlerde de kullanılan bir yakarak marka logosunun entegrasyonunu sağlayan baskı çeşitidir.

Lazer baskı çeşitinde renk seçimi yapılamaz. Promosyon ürünlerinde bu baskı yöntemi kullanıldığı zaman baskı yapılan ürünün üzeri oyulduğu için ürün rengiyle birebir bir renk çıkmaktadır. Bu nedenle lazer baskı çeşitinde ürüne renk vermek mümkün değildir.

Tecrübelerimize dayanarak şu açıklamayı yapmak mümkün olabilmektedir: lazer baskı uygulanan yüzey metal materyale sahipse genellikle koyu kahve tonları, alüminyum materyale sahipse daha çok beyaz renkte baskı görüntülenmektedir. Lazer baskıda ahşap materyale sahip ürünlerde ise kahverengi veya siyah renkte baskı görünümü oluşmaktadır.

En çok merak edilen sorulardan bir tanesi "Lazer baskı sırasında ürünlerimiz zarar görecek midir?". Ürün seçimi lazer baskıya uygunsa (-ki uygun değilse farklı baskı teknikleri önerilir) herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir. Lazer baskı tekniğinde iş gücünün %95'i makina tarafından yapıldığı için hata çok küçük oranda oluşabilmektedir. İnsan hatası üzerinden kaynaklanan problemler oldukça azdır.

Lazer baskı tekniğini diğer baskı tekniklerinden ayıran bir diğer özellik ise, herhangi bir kimyasal boyama ya da yapıştırma tekniği uygulanmamasıdır. Bu nedenle lazer baskı yapılan promosyon ürünü uzun yıllar boyunca kullanılabilmektedir. Ayrıca promosyon ürünlerinde kullanılan lazer baskı yöntemi maliyet açısından da diğer baskı çeşitlerine göre daha uygundur. Baskı ömrü açısından bakılacak olursa serigraf baskı, tampon baskı gibi tekniklere göre daha uzun ömürlüdür.

Lazer baskı yukarıda bahsedildiği gibi sizin için en uygun baskı tenkiği olabilmektedir. Promosyon ürününüzün türüne göre lazer baskıyı seçmeniz dahilinde ürününüz titizlikle hazırlanıp, paketlenip tarafınıza gönderilecektir.

Serigraf Baskı

Promosyon ürünlerde serigraf baskı, her türlü düz yüzeye yapılabilen kimyasal destekli bir baskı tekniğidir. Dayanıklılığı oldukça yüksektir.
Serigraf baskının anıldığı diğer isimlerde ipek baskı, özgün baskıdır. Piyasada genellikle serigraf ismiyle kullanılır.
Serigraf baskı yönteminde ahşap veya metal çerçeve içerisine geçirilmiş metal veya plastik dokumadan oluşturulmuş elek şeklindeki bir şablon üzerinde, baskı yapılacak kısımlar açık bırakılmaktadır. Diğer kısımlar maskaleme ve benzeri yöntemlerle kapatılmaktadır. Bu işlemin ardından şablonun içerisine dökülen baskı boyası, sıyırıcı yardımıyla sıyrılarak açık bırakılan yerlerden kağıt, kumaş gibi malzemeler üzerine baskı yapılmaktadır.
Serigraf baskı için çeşitli kimyasal boyalar kullanılabilmektedir. Fakat serigrafi baskıda çevreyi daha az kirlettiği düşünülen ve daha dayanıklı olduğu ispatlanan Solvent ve UV mürekkepleri kullanılması tavsiye edilmektedir.
Promosyon sektöründe serigraf baskı yapabilmek için aşağıdaki teçhizatlardan edinilmesi gerekmektedir.

    Aydınger Film
    Kurutma Makinası - Tezgahı
    Işıklı Baskı Masası
    İpek Yıkama Bölümü

Serigraf baskı yıllardır kullanılan en eski baskı tekniklerinden biridir. Çeşitli kimyasallar içersede çevreye zararı en aza indirilmiş, dayanıklığı oldukça yüksek bir tekniktir. Müşterilerimizin güvenle kullanabileceği bu baskı tekniğini gönül rahatlığıyla tavsiye ediyoruz.

Transfer Baskı

Promosyon ürünlerde baskı kalitesinden ziyade baskının türünün doğru seçilmesi önemlidir. Transfer baskı tekniği press sistemi ile kağıdı şapka, tişört, mont-yelek gibi giyim ürünleri üzerine hızlı bir şekilde transfer eden baskı teknolojisine verilen isimdir.

Bu baskı tekniği transfer baskı kağıdır vasıtasıyla gerçekleşmektedir.

Herhangi bir zemin üzerine baskı yapılabilmektedir fakat baskının uygulanacağı zeminin polyester kaplı olması gerekmektedir.

Bu baskı türünün en farkedilen özelliklerinden biri de metraj baskı avantajı içermesidir.

Yüzlerce baskıyı saatler içerisinde tamamlayabilirsiniz. Diğer baskı türlerine nazaran transfer baskı en çok talep edilenler arasındadır.
Süblime Boya

Transfer baskı tekniğinde kullanılan boyaya süblime boya denilmektedir. Süblime boyalar kimyasal içerselerde zararlı madde içermemektedir. İnsan sağlığına ve doğaya zarar vermeyen maddeler içermektedir.

Süblime boyanın kullanılmasındaki temek amaç baskı yapılan ürünün yüzlerce defa yıkanabilmesidir.

Süblime boya çok küçük tanecikli katı durumda bulunmaktadır. Püskürtme yöntemiyle transfer baskı kağıdına aktarılmaktadır.

Püskürtme (sprey) teknolojisinin ardından boya gaz haline dönüşmektedir. Bu gaz polyester maddeye bulaşmakta ve baskı gerçekleşmektedir.

Polyester yüzey bulunmuyorsa püskürtülen boya havaya karışır. Bu nedenle sadece polyester yüzeylere transfer baskı yapılmaktadır.

Süblime boyanın kullanım alanları sırasıyla;

    Kumaş ürünleri: Tişört, Atkı, Şapka, Forma, Bez takvim, Mont-Yelek gibi ürünler.
    Plastik ürünleri: Anahtarlıklar, Masa üstü gereçleri, Duvar saatleri, Çanta gibi ürünler.

Transfer baskı tekniği gönül rahatlığıyla önerebiliriz.

Tampon Baskı  "Klişe Çeşitleri"


Promosyon ürünlerde tampon baskı tekniği kullanımını daha önceki yazımızda bahsetmiştik. Tampon baskı tekniğinde klişe yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntemde bir kalıp hazırlanır.
Metal Klişe ve Çelik Klişe olarak ikiye ayrılmaktadır.
Metal Klişe

Tampon baskı tekniği için hazırlanmış olan, yazı veya firma logosunun doldurularak veya oyularak transfer edildiği tekniğe verilen isimdir.

Bu teknikte çok küçük ölçü birimleri ile işlem yapılmaktadır. 0.20 - 0.30 mikron arası derinlikle oyulmakta olan metal materyal ile hazırlanan baskı kalıbına metal klişe adı verilmektedir.

Bu demektir ki Klişe, baskı resminin promosyon ürününe geçişini sağlayan malzemeye verilen isimdir.
Klişelerden birçok sektör uzun yıllar boyunca faydalanmış ve uzun yıllar boyunca kullanılmıştır.
Bu teknikte baskı yapılacak resim - logo, ahşap veya metal etiket üzerine uygulandıktan sonra mürekkep ile sıvanmaktadır.
Etiketin üzeri temizlenince boya sadece çukur kısımların içerisinde kalmakta ve etiketin üzerindeki görüntü kağıda geçmektedir.

Çelik Klişe
Promosyon ürünlerine tampon baskı tekniğini daha uzun ömürlü kullanmak isteyen müşterilerimize çelik klişeyi önermekteyiz.


x